Pandemia și-a pus amprenta nu doar pe modul în care trăim și muncim, ci și pe ritmul de dezvoltare și adoptare ale unor anumite tipuri de tehnologii. Una dintre cele care au avut parte de o adoptare în masă și de accelerare în cursul anului trecut a fost, fără îndoială, Cloud Computing-ul. În plus, munca de acasă și învățarea la distanță au creat și mai multă cerere pentru servicii de tip cloud.
Inovația în tehnologia digitală se mișcă rapid, schimbând permanent peisajul, ceea ce înseamnă că trebuie să te asiguri că echipa ta este la curent cu noile tendințe și dezvoltări pentru ca organizația din care faci parte să rămână relevantă în industrie. Potrivit Forrester Research piața de cloud computing va crește cu 35% în 2021, comparativ cu 2020.
În acest context, a crescut și cererea de profesioniști certificați în cloud computing, depășind schimbarea perturbatoare de la servere interne și putere de calcul, la flexibilitatea și scalabilitatea sistemelor bazate pe cloud. Tocmai de aceea, cel mai probabil nu va fi foarte simplu să găsești astfel de specialiști liberi pe piață, deci investirea în certificarea propriilor membrii ai echipei ar trebui să fie parte din strategia ta.
Cele mai solicitate platforme cloud sunt întreținute de giganții Amazon (Amazon Web Services sau AWS), Microsoft (Azure) și Google (Google Cloud Platform). Înainte de pandemie, puține companii protejau datele și sarcinile de lucru în cloud. În 2021, Forrester Research prezice faptul că încă 20% dintre întreprinderi vor muta operațiunile către cloud.
Tot în cursul acestui an, Cloud-ul va alimenta modul în care companiile se adaptează la acest „nou normal instabil”. Deși nimeni nu știe până când vom continua să lucrăm de acasă, să facem cumpărături în special online sau să evităm călătoriile cu avion, un fapt care este clar este că fiecare companie trebuie să devină mai agilă, mai receptivă și mai adaptabilă decât oricând iar operarea în Cloud este aici pe termen lung.
Abilități de top în cloud computing de obținut
1. Securitate în cloud (Cloud Security)
Natura însăși a cloud computingului, externalizarea stocării și recuperării datelor de afacere deseori sensibile, necesită o concentrare foarte mare pe securitate și încredere. Securitatea IT este sau ar trebui să fie una dintre principalele priorități în majoritatea organizațiilor, deoarece o singură încălcare a securității are potențialul de a expune datele clienților, dar și de a afecta semnificativ reputația unei companii. Astfel, a avea în echipa ta astfel de specialiști bine instruiți este vital.
2. Învățare automată și AI
Învățarea automată și inteligența artificială sunt, în general, un segment de piață diferit față de cel de cloud computing, dar, din moment ce principalii furnizori de cloud au dezvoltat instrumente și servicii care oferă un acces mai mare la aplicațiile AI și de învățare automată bazate pe cloud, au devenit abilități vitale de cloud computing.
3.Implementarea și migrarea în cloud pe mai multe platforme
Pe măsură ce companiile continuă să migreze sistemele IT native către platformele cloud sau de la o platformă cloud la alta, au nevoie de profesioniști care să aibă abilități de implementare și migrare. Acest lucru necesită abilități avansate de arhitectură și strategie în cloud computing, pentru a proteja integritatea și securitatea datelor, reducând și timpul de nefuncționare. În acest context, s-ar putea să ai nevoie în echipa ta de profesioniști care înțeleg toate cele trei platforme cloud principale.
4.Capacitatea de a gestiona baze de date
Volumul de date creat la nivel global zilnic este extraordinar de mare, dar și în continuă creștere. Deoarece aceste baze de date sunt găzduite, în mare parte, pe platforme cloud, interesul de a distila informații utile din aceste informații alimentează cererea pentru profesioniști cu abilități de cloud computing de a gestiona, stoca și accesa date. Așadar, acesta poate fi momentul potrivit pentru a investi în învățarea unui limbaj de interogare a unei baze de date și a unei platforme de baze de date asociate.
5. DevOps
Modelul DevOps, din ce în ce mai răspândit, permite organizațiilor să automatizeze anumite actualizări de procese și să le implementeze mult mai rapid. Este un proces important de dezvoltare în lumea cloud, astfel încât adăugarea de DevOps la setul de abilități de cloud computing este o decizie inteligentă.