Linux Professional Institute (LPI) este standardul global de certificare și organizația de suport pentru profesioniști open source. În prezent, organizația are în portofoliul său peste 175.000 de profesioniști certificați și este primul cel mai mare organism de certificare Linux din lume. LPI are profesioniști certificați în peste 180 de tări și oferă examene în mai multe limbi alături de sute de parteneri de training.
În prezent există 8 certificări pe care un candidat Linux le poate dobândi, după cum urmează:
1. Linux Professional Institute Linux Essentials
Pentru această certificare, nu există cunoștințe obligatorii pe care cursantul trebuie să le dețină. Totuși, cunoașterea limbii engleze este utilă în parcurgerea materialelor de studiu. Certificatul obținut este valabil pe viață, iar pentru a-l dobândi este necesar ca studentul să promoveze examenul Linux Essentials 010.
Pentru a primi certificatul Linux Essentials, candidatul trebuie:
• Să înțeleagă industria Linux și open source, precum și să cunoască cele mai populare aplicații open source.
• Să înțeleagă informațiile de bază a subiectelor legate de securitate și administrare.
• Să înțeleagă componentele majore ale sistemului de operare Linux și să aibă competența tehnică pentru a lucra pe linia de comandă Linux.
2. Linux Professional Institute DevOps Tools Engineer
LPI a dezvoltat certificarea DevOps Tools Engineer cu scopul de a acoperi o nevoie tot mai întâlnită în rândul organizațiilor, optimizarea activităților zilnice de administrare și dezvoltare software.
Această certificare are o valabilitate de 5 ani și nu sunt necesare cerințe preliminarii, însă pentru a obține această certificare este necesar ca studentul să promoveze examenul Linux Professional Institute DevOps Tools Engineer. Examenul are o durată de 90 de minute și este alcătuit din 60 de cerințe tip grilă cu mai multe variante de răspuns și întrebări tip „fill-in-blank question”.
Pentru a obține certificatul DevOps Tools Engineer, candidatul trebuie:
• Să aibă competențe în utilizarea sistemelor gratuite și open source precum Docker, Ansible, Git, Puppet, Vagrant, Jenkins.
• Să aibă experiență în a lucra cu domenii precum Ingineria și Arhitectura Software, Managementul Configurației și Monitorizarea, Implementarea Containerelor și Mașinilor.
3. Linux Professional Institute BSD Specialist
Certificatul BSD Specialist face parte din programul de certificare Linux Professional Institute Open Technology. Examenul se focusează pe dobândirea abilităților practice, abilități necesare în a lucra eficient într-un mediu FreeBSD sau OpenBSD și pe testarea cunoștințelor necesare administrării unui sistem BSD.
La fel ca în cazul certificării DevOPS Tools Engineer, certificatul are o valabilitate de 5 ani de la data emiterii. Examenul are o durată de 90 de minute și constă în 60 de întrebări cu răspunsuri multiple și întrebări cu un singur răspuns.
Pentru a obține certificatul BSD Specialist, candidatul trebuie:
• Să aibă cunoștințe fundamentale de rețelistică.
• Să fie capabil să configureze hardware-ul, să seteze parametrii kernel și să gestioneze sistemul de securitate.
• Să fie capabil să instaleze, gestioneze și să configureze sistemul de operare BSD.
• Să aibă cunoștințe în a lucra cu sistemele de operare BSD: FreBSD, NetBSD și OpenBSD.
4. LPIC-1 Certified Linux Administrator
LPIC-1 este primul certificat de nivel multiplu din programul de certificare Linux Professional. Acesta va valida abilitățile candidatului de a efectua activități de întreținere pe linia de comandă, de a instala și configura computere care să funcționeze cu Linux și de a configura rețeaua de bază.
Examenul de certificare are o valabilitate de 5 ani și pentru a-l obține este necesar ca studentul să promoveze examenele 101 și 102.
Pentru a obține certificatul LPIC-1, candidatul trebuie:
• Să înțeleagă arhitectura unui sistem Linux.
• Să instaleze și să întrețină o stație de lucru Linux, inclusiv X11 și configurarea acesteia ca rețea pentru client.
• Să lucreze la comenzile de linie Linux, incluzând comenzi comune, precum GNU și Unix.
• Să efectueze sarcini de întreținere ușoare: back-up și restaurare, oprire și repornire, adăugare utilizatori.
• Să gestioneze fișierele și permisiunile de acces, precum și securitatea sistemului.
5. LPIC-2 Certified Linux Engineer
LPIC-2 este a doua certificare din programul de certificare de nivel multiplu. Această certificare va valida abilitățile candidatului de a administra rețele mici și medii. Pentru a putea obține certificarea, candidatul trebuie să aibă valabilă certificarea LPIC-1.
Certificarea LPIC-2 are o valabilitate de 5 ani, iar pentru a o putea obține este necesară promovarea examenelor 201 și 202.
Pentru a obține certificarea LPIC-2, candidatul trebuie:
• Să instaleze și configureze servicii de rețea fundamentale, inclusiv DHCP, DNS, SSH, servere Web, fișiere de servere care utilizează FTP, NFS și Samba.
• Să supravegheze asistenții și să sfătuiască managementul cu privire la automatizări și achiziții.
• Să efectueze administrarea avansată a sistemului, inclusiv sarcini comune cu privire la kernel-ul Linux, pornirea și întreținerea sistemului.
• Să realizeze Managementul avansat al sistemelor de stocare și block storage, precum și rețele de autentificare avansate și securitatea sistemului, inclusiv firewall și VPN.
6. LPIC-3 300: Linux Enterprise Professional Mixed Environment
Certificarea LPIC-3 este nucleul programului de certificare profesională pe mai multe niveluri LPI. Este conceput pentru candidații profesioniști dintr-o întreprindere și reprezintă cel mai înalt nivel de certificare Linux Professional. Certificarea LPIC-3 300: Mixed Environment acoperă administrarea sistemelor Linux la nivel de întreprindere într-un nivel mixt.
Valabilitatea acestei certificări este de 5 ani, iar pentru a o obține este necesar ca studentul să promoveze examenul 300.
Pentru a putea dobândi această certificare, candidatul trebuie:
• Să aibă o certificare LPIC-2 activă pentru a primi certificarea LPIC-3.
7. LPIC-3 303: Linux Enterprise Professional Security
La fel ca în cazul LPIC-3 300, LPIC-3 303 face parte din nucleul programului de certificări și este concepută pentru profesioniștii Linux dintr-o întreprindere, reprezentând cel mai înalt nivel de certificare Linux Professional. În prezent sunt disponibile trei certificări LPIC-3 de specialitate. Promovarea oricăreia dintre cele trei acordă candidatului certificarea LPIC-3 pentru această specialitate.
Valabilitatea acestei certificări este de 5 ani, iar pentru a putea dobândi certificarea, candidatul trebuie să promoveze examenul 303.
Pentru a obține certificarea LPIC-3 303, candidatul trebuie:
• Să aibă o certificare LPIC-2 activă pentru a primi certificarea LPIC-3.
8. LPIC-3 304: Linux Enterprise Professional Virtualization and High Availability
Certificarea LPIC-3 303, certificarea de virtualizare și de înaltă disponibilitate, acoperă administrarea sistemelor Linux la nivel de întreprindere, cu accent pe virtualizare și disponibilitate ridicată.
La fel ca în cazul celorlalte 2 certificări LPIC-3, valabilitatea certificării LPIC-3 304 este de 5 ani, iar o cerință necesară obținerii certificării este promovarea examenului 304.
Pentru a obține certificarea LPIC-3 304, candidatul trebuie:
• Să aibă o certificare LPIC-2 activă pentru a primi certificarea LPIC-3.
Pentru informații privind cursurile din portofoliul Linux sau cu privire la certificările LPIC, ne poți scrie pe askformore@bittnet.ro.