Cum contribuie participarea la evenimente de profil la dezvoltarea profesională a angajaților?

Deadline-urile care trebuie respectate, volumul mare de task-uri, dar și meeting-urile recurente, toate contribuie la un program zilnic suficient de încărcat încât să nu le mai ofere membrilor echipei tale timpul necesar pentru a se gândi dincolo de ceea ce au de făcut zi de zi.

Un astfel de ritm nu este neapărat sănătos pentru ei sau pentru organizație. De aceea, din când în când, este nevoie de acțiuni prin care să fie scoși din rutină și expuși la informații și situații noi care să îi determine să își dorească să se dezvolte. Astfel de ocazii pot fi conferințele și evenimentele de profil.

Evenimentele de profil – esențiale pentru dezvoltarea carierei

Pentru angajații din domeniul IT, caracterizat printr-un dinamism aparte, dezvoltarea profesională joacă un rol foarte important atât în creșterea eficienței și productivității, cât și a nivelului de satisfacție la locul de muncă. Statisticile confirmă nevoia angajaților de a se concentra și pe acest aspect. Potrivit unui proiect de cercetare al Universității Middlesex, 74% din angajați au simțit că nu își ating întregul potențial la locul de muncă din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare. Mai mult, 87% dintre tinerii din generația Millenials declară că accesul la oportunități de dezvoltare profesională sau de creștere a carierei este foarte important în decizia lor de a rămâne sau de a pleca dintr-o organizație.

Așadar, dacă îți dorești să ai o echipă motivată dar și mai productivă, este esențial să acorzi în mod regulat timp și acestui gen de activități sau, dacă ai posibilitatea, chiar să planifici și să organizezi propriile evenimente la care să atragi speakeri cu nume sonore, internaționale. Dacă vei face acest lucru și vei decide ca evenimentele să fie deschise și pentru cei din afara organizației, s-ar putea să ai surpriza de a descoperi o metodă eficientă de recrutare sau de atragere de noi talente.

În plus, angajații care simt că sunt considerați suficient de importanți pentru a fi trimiși în misiuni pentru a reprezenta compania la conferințe și evenimente naționale, dar și internaționale, vor simți o loialitate mai puternică față de organizație și față de liderii ei, precum și un sentiment mai mare de stimă de sine. Conferințele pot fi, de asemenea, interactive și pot aduce o schimbare plăcută față de o zi obișnuită de muncă la birou.

Ce valoare aduce participarea la evenimente

Iată de ce merită să îți înscrii membrii echipei la conferințe și evenimente de profil:

  • Vor învăța de la cei mai buni din domeniu – Aceștia vor vorbi despre cele mai noi tendințe în domeniu, ce greșeli au făcut, ce rezolvări au găsit, dar și care au fost soluțiile care au stat la baza succesului lor. Astfel, vor fi inspirați de poveștile acestora și vor reveni la birou cu soluții la problemele cu care vă confruntați în echipă sau chiar la nivel de organizație
  • Își vor face contacte noi – Mulți dintre participanții la conferințe susțin că un beneficiu important pe care acestea le aduc este că ajung să cunoască și să interacționeze cu oameni ca ei. Vor putea face schimb de cunoștințe cu specialiști IT din întreaga lume și, creând legături directe cu ei, vor putea să-i abordeze cu mai multă ușurință atunci când se confruntă cu o anumită situație care necesită o soluție care nu le este neapărat la îndemână
  • Vor afla noutăți din industrie, de multe ori în premieră, și vor reveni la birou cu idei noi care vor ajuta, în timp, la eficientizarea modului de lucru și, implicit, la creșterea productivității
  • Vor găsi surse de inspirație și idei inovative – Participarea la o conferință sau la un workshop îi vor pune în legătură cu oameni și idei noi, cu ajutorul cărora vor putea să dea un suflu nou ideilor lor, proiectelor, echipei și organizației tale. Beneficiile se vor face simțite și se vor reflecta, în timp, chiar și în rezultatele de business
  • Vor fi mai motivați – Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, prezentat în cadrul unui webinar PwC România. În contextul muncii cu precădere remote, doar 7,42% dintre respondenți se simt foarte motivați. În schimb, 50% se consideră demotivați sau foarte demotivați.

Ce crezi? Sunt argumente suficient de puternice pentru a te determina să aloci echipei tale mai mult timp pentru astfel de activități și să o faci în mod regulat? Tocmai de aceea, am decis să realizăm un calendar al evenimentelor IT naționale și internaționale care au fost anunțate deja pentru 2022. Distribuie-l și echipei tale și folosește-l ca punct de pornire pentru noua ta strategie de dezvoltare profesională a angajaților.