Cum evaluezi riscul de securitate a informațiilor în rețea

Cum evaluezi riscul de securitate a informațiilor în rețea

Vizualizări: 102
În ziua de astăzi, incidentele de securitate sunt din ce în ce mai frecvente, amenințările cibernetice devendind tot mai complexe. Numărul tot mai mare al atacurilor cibernetice transformă securitatea rețelei într-un subiect de maximă importanță, în special pentru profesioniștii IT, care trebuie să împiedice utilizatorii neautorizați să acceseze rețelele de computere și dispozitivele asociate acestora.Informațiile confidențiale ale companiei nu au de ce să ajungă în mâinile hackerilor, atâta timp cât poți monitoriza și preveni amenințările. Într-o epocă a atacurilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate și frecvente, securitatea rețelei contează mai mult decât oricând și nu poate fi lăsată la voia întâmplării.

O evaluare corespunzătoare a riscurilor de securitate ar trebui să îți poată oferi răspunsuri la întrebări precum:

  • Ce sisteme pot fi amenințate, care dintre ele sunt cele mai vulnerabil?
  • Care sunt punctele comune de intrare pentru breșele de securitate?
  • Care ar fi impactul unui atac cibernetic?
  • Ce date sensibile ar fi expuse?
  • Ce putem face pentru a atenua fiecare tip de atac?

Există două tipuri de evaluări de securitate a rețelei. Primul tip constă în evaluarea vulnerabilității, ce îți arată care sunt punctele slabe ale organizației. Al doilea tip de evaluare e reprezentat de testele de penetrare, concepute pentru a imita un atac cibernetic real, cum ar fi phishingul. Ambele sunt metode excelente de a testa eficacitatea instrumentelor de securitate a rețelei și de a măsura potențialul impact al unui atac.

Iată care sunt pașii unei evaluări de securitate a rețelei:

Realizează inventarul resurselor

Primul pas este identificarea resurselor care trebuie evaluate și prioritizarea acestora. Este posibil să nu fie nevoie să efectuezi o evaluare pentru fiecare rețea wireless, aplicație web sau punct de acces Wi-Fi. Și chiar dacă dorești să faci asta, s-ar putea să nu ai bugetul necesar. De aceea, e bine să faci un bilanț al tuturor rețelelor, dispozitivelor, datelor și altor resurse, astfel încât să poți determina pe care dorești să le securizezi.

Determină valoarea informațiilor

Majoritatea companiilor nu au un buget nelimitat pentru securitatea informațiilor, așa că e bine să te limitezi la cele mai importante zone ale organizației, analizând resursele vitale pentru funcționarea afacerii. Pentru a economisi timp și bani, dezvoltă o politică de clasificare a datelor care definește o modalitate standard de a determina valoarea unei resurse sau a unor date. Odată ce politica a fost încorporată în mod oficial în programul de management al riscului, utilizeaz-o pentru a clasifica fiecare resursă în funcție de impactul amenințărilor cibernetice asupra acesteia.

Evaluează vulnerabilitatea infrastructurii IT

Vulnerabilitățile sunt reprezentate de orice aspect care poate fi exploatat într-o rețea care de obicei este sigură. Riscul de securitate cibernetică poate veni de oriunde, inclusiv din interiorul și din exteriorul organizației, din partea angajaților care nu știu să protejeze datele importante, dar și a oricărei terțe persoane care ar putea avea acces la rețea.

Deoarece riscurile pot fi atât de variate, un proces de evaluare a riscurilor de securitate ar trebui să includă: scanarea rețelei, evaluarea punctelor slabe interne, examinarea accesului terțelor părți, revizuirea politicii de securitate a informațiilor, evaluare instruirii angajaților, posibilele dezastre naturale, defecțiunile de sistem și erorile umane.

Testează-ți sistemele de protecție

După ce ai evaluat vulnerabilitățile companiei tale, este momentul să testezi dacă sistemele de control și securitate, alături de tehnicile de reducere a riscurilor, pot împiedica atacatorii să exploateze punctele sensibile. Acest proces poate fi realizat prin teste manuale sau, dacă vrei să operezi mai rapid, prin utilizarea instrumentelor automate de hacking etic.

Documentează rezultatele într-un raport de evaluare a securității rețelei

Următorul pas constă în dezvoltarea unui raport care să sprijine managementul în luarea deciziilor cu privire la buget, politici și proceduri. Pentru fiecare vulnerabilitate, raportul ar trebui să descrie riscul, modul în care poate fi exploatată și posibilul impact al unui atac cibernetic, precum și recomandări de menținere a controlului. Pe măsură ce parcurgi acest proces, vei înțelege care sunt datele. cele mai valoroase și cum poate compania să opereze în siguranță.

Implementează controale de securitate pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică

Sunt șanse ca în cadrul evaluării să fi descoperit un punct slab în rețeaua companiei tale. Realizează o listă cu problemele remarcate și elaborează un plan pentru a le remedia. Controalele pot fi implementate prin mijloace tehnice, cum ar fi soluții hardware sau software, criptare, mecanisme de detectare a intruziunilor în rețea, autentificare cu doi factori, actualizări automate, detectarea continuă a scurgerilor de date, dar și prin mijloace non-tehnice, cum ar fi politicile de securitate și mecanismele fizice, precum încuietori sau acces biometric.

Monitorizează constant posibilele probleme și modificări

Pe lângă evaluările manuale de securitate a rețelei, multe organizații investesc în evaluări automate de securitate, pentru a asigura monitorizarea continuă a securității rețelei. Aceste evaluări îți oferă o măsurătoare dinamică, obiectivă și bazată pe date a gradului de securitate a unei organizații. Ele completează metodele tradiționale de gestionare a riscurilor, oferind date continue, obiective, acționabile și mereu actualizate.

Cele mai întâlnite vulnerabilități ale rețelei

E bine să fii la curent cu cele mai frecvente vulnerabilități ale rețelelor, pentru a le putea lua în calcul când realizezi un plan de evaluare și remediere:

  • Hardware sau software instalat incorect
  • Sisteme de operare sau firmware care nu au fost actualizate
  • Hardware sau software folosit greșit
  • Securitatea fizică incorectă sau total inexistentă
  • Parole nesigure
  • Defecte de proiectare în sistemul de operare al dispozitivului sau în rețea

Sperăm că toate aceste informații te vor ajuta să îți menții rețeaua în siguranță. Dacă dorești să aprofundezi subiectul securității cibernetice, te invităm să descarci gratuit Toolkitul de security alcătuit de specialiștii Bittnet.

  • Pentru a consulta toată gama de cursuri din tehnologia cyber security oferite de Bittnet Training, click aici.