Vizualizări: 176
Problema atacurilor cibernetice nu mai este de mult timp doar o ipoteză teoretică pentru oamenii de IT din România. Dacă și tu conduci o echipă tehnică, probabil ești la curent cu faptul că amenințările hackerilor sunt diverse, tot mai bine realizate și în continuă creștere. Chiar în 2023-2024, o serie de atacuri cibernetice au fost lansate asupra site-urilor aparținând instituțiilor publice românești, precum și celor mai importante canale media.
Cu siguranță știi ce impact poate avea un atac cibernetic asupra unei companii: de la blocarea activității și compromiterea website-ului sau magazinului online, până la furtul datelor angajaților și clienților, efectele pot fi devastatoare. De aceea, când vine vorba despre securitatea cibernetică a organizației, nu trebuie să lași nimic la voia întâmplării. În continuare îți vom prezenta câteva sfaturi practice, prin care ne dorim să te ajutăm să identifici mai simplu amenințările și să îți creezi obiceiuri de prevenție a acestora.
1. Identifică amenințările la care e expusă compania ta
Amenințările cibernetice întâlnite cel mai des de companii pot fi împărțite în patru categorii principale:
- Amenințări universale, ce pot afecta toate companiile, indiferent de domeniul de activitate
- Amenințări generice, legate de operațiunile sau tehnologiile companiei
- Atacurile țintite direct către anumite organizații, care sunt gândite pentru a afecta anumite companii
- Amenințări specifice industriei
Amenințările cibernetice cu care se confruntă aproape fiecare companie includ atacurile ransomware și phishing-ul realizat la scară largă. Este posibil ca mesajele hackerilor să nu fie trimise către adresele de e-mail business, dar angajații devin vulnerabili atunci când accesează fișiere periculoase pe device-uri folosite și pentru muncă, de exemplu pe calculatorul de la serviciu. De cele mai multe ori, problemele vin de la neatenție sau lipsa de informare.
O companie ar putea fi vizată și prin prisma tehnologiei pe care o folosește, cum ar fi platformele de vânzări online sau anumite aplicații cu breșe de securitate, dar și pe fondul unei vulnerabilități a sistemului de operare. Hackerii care identifică pagini web sau sisteme vulnerabile acționează rapid. Compania poate fi afectată și de atacuri ce vizează de fapt serviciile unui furnizor – amenințarea ar putea viza în acest caz o aplicație sau un site folosit de organizația ta, ceea ce duce la nefuncționarea acestora sau furtul datelor, deși practic nu s-a raportat niciun incident intern.
Atacurile care țintesc direct compania sunt gândite astfel încât să ofere hackerilor acces la sistemele sau datele organizației. În aceste situații, atacatorii vor să obțină acces la informații confidențiale și date personale sau să influențeze în mod negativ activitatea unei companii. Pot face asta pentru a oferi informațiile unor terțe părți, pentru a le folosi în orchestrarea unor atacuri separate asupra clienților sau furnizorilor tăi, dar și pentru a solicita companiei sume consistente de bani ca răscumpărare.
Companiile care operează în anumite domenii pot avea un risc mai mare de a fi vizate de un atac cibernetic. Industriile cu risc includ sectorul financiar, producția de energie, administrația centrală și de apărare, logistica și transportul, asistența socială și serviciile de sănătate, industria farmaceutică și chimică, industria alimentară, mass-media și serviciile de internet și telefonie. Partenerii și subcontractanții companiilor care operează în aceste industrii riscă, de asemenea, să fie vizați.
Aplică aceste măsuri pentru a identifica posibilele amenințări la care este expusă compania ta:
- Fii întotdeauna la curent cu situația generală de securitate cibernetică din domeniul în care activează compania. Abonează-te la publicații din domeniu, păstrează legătura cu alți directori și manageri IT și află rapid când există amenințări ce pot afecta industria.
- Evaluează propriile sisteme informatice și aplicații. Discută cu echipa despre posibilele vulnerabilități, evaluează nivelul de risc și asigură-te că acestea sunt ținute sub observație.
- Rămâi la curent cu informațiile legate de securitatea cibernetică a sistemelor și aplicațiilor utilizate în companie. Dacă apare vreun risc extern sau un atac, trebuie să fii la curent, pentru a pune pe pauză utilizarea sistemului sau a lua măsuri suplimentare de siguranță.
2. Totodată, îți recomandăm să răspunzi acestor întrebări esențiale pentru protecția datelor și sistemelor companiei:
- Ce informații importante deține compania? Există informații de interes deosebit pentru atacatori? Cine ar putea beneficia de ele și în ce fel?
- Care sunt datele confidențiale, care nu trebuie sub nicio formă să părăsească mediul intern?
- Care sunt cele mai importante sisteme ale companiei? Dacă ar fi afectate, activitatea ar mai putea continua până când se iau măsurile necesare? Ce impact ar exista asupra clienților? Ce soluții de back-up există?
- Este compania un furnizor sau subcontractant pentru o organizație sau într-o industrie cu risc ridicat de atacuri direcționate? Ar putea să fie folosită ca rampă de lansare pentru un atac?
- În cadrul companiei se folosesc terțe servicii sau sisteme prin care organizația ar putea fi atacată? Cum a fost asigurată securitatea acestor sisteme?
3. Cum previi cât mai eficient amenințările cibernetice
De multe ori, avem tendința să subestimăm impactul amenințărilor cibernetice. Companiile mici pot considera că nu reprezintă o tentație pentru hackeri, în timp ce organizațiile de mari dimensiuni cred că au deja toate măsurile de protecție adecvate pentru a se proteja de atacurile cibernetice.
În cazul unei companii mai mari, o problemă de securitate poate duce la afectarea reputației și la pierderi financiare. Pentru companiile mici și mijlocii, un atac cibernetic poate însemna chiar distrugerea afacerii, dacă problema nu este abordată în mod corect. Prin urmare, fiecare companie ar trebui să aibă un plan cu privire la cum să răspundă și să se redreseze după un atac cibernetic. Planul bine realizat te ajută să iei măsuri imediate, pentru a limita sau a reduce efectele atacului.
a. Crește gradul de conștientizare a securității cibernetice
Membrii companiei ar trebui să știe care sunt principalele riscuri la care se expun, astfel încât să le poată evita. Comunică frecvent la nivelul întregii organizații care sunt amenințările și cum se pot observa tentativele de hacking.
b. Privește rețeaua din perspectiva unui hacker
Astfel îți va fi mai ușor să înțelegi care sunt posibilele vulnerabilități, unde ai ataca și ce ai vrea să obții. Există cursuri de ethical hacking ce îți pot fi utile în acest sens. Poți apela și la cineva din exterior, care să testeze sistemele, adăugând o perspectivă independentă și folosindu-și expertiza în domeniu.
Inventariază sistemele și aplicațiile utilizate în companie – clasifică inclusiv rețelele folosite și dispozitivele conectate la acestea. E necesar să cunoști configurația fiecărui router, punct de acces wireless, computer, imprimantă și orice alt device conectat la rețea. Implementează o alertă atunci când configurația unuia dintre aceste dispozitive se modifică.
c. Realizează și aplică politici de securitate cibernetică bine definite și actualizate
Securitatea cibernetică a companiei trebuie revizuită și actualizată în mod constant, pentru că lucrurile se mișcă rapid în zona tehnologiei. Procedurile de acum doi ani ar putea fi depășite deja. Organizațiile cele mai sigure revizuiesc și actualizează în mod regulat politicile și procedurile de securitate cibernetică, apoi le distribuie și le explică angajaților.
d. Actualizează la timp sistemele interne
Principalii furnizori de software, cum ar fi Microsoft, lansează actualizări de securitate pentru a se asigura că sistemele pe care le oferă clienților se adaptează la ceea ce este nou pe piață, inclusiv în materie de amenințări cibernetice. Imediat ce afli că trebuie instalată o actualizare, plănuiește procesul și comunică acest lucru angajaților, astfel încât aceasta să se realizeze rapid și sigur.
e. Detectează amenințările necunoscute
Acest aspect nu ține doar de necesitatea de a ști cine folosește rețeaua și ce device-uri sunt conectate la ea. Caută orice conectare neobișnuită, dispozitive noi sau schimbări care au loc în rețea. Modificarea activităților de conectare a unui utilizator trebuie pusă sub semnul întrebării.
Dacă îți dorești să crești securitatea cibernetică a companiei, oamenii de IT sunt primii care ar trebui să fie suficient de pregătiți în acest sens. De aceea, Bittnet Training îți oferă un portofoliu cuprinzător și mereu actualizat de cursuri în zona de security, predate de specialiști și practicieni cu experiență. Ia legătura cu noi și vom realiza împreună un plan de învățare adaptat la nevoile companiei tale.