De ce este AWS Cloud un instrument strategic pentru CFOs

De ce este AWS Cloud un instrument strategic pentru CFOs

Vizualizări: 138

Directorii financiari, sau mai pe scurt spus CFOs, au un rol tot mai complex în companie și își diversifică responsabilitățile. CFO-ul trebuie să caute noi surse prin care să aducă valoare companiei și, totodată, e implicat în transformările care au loc la nivel organizațional. Află în continuare cum te ajută AWS Cloud să crești agilitatea, să reduci riscurile și să accelerezi transformarea digitală, din postura de CFO.

Cum a evoluat răspunderea CFO-ului în companii

Rolul CFO-ului a avut în ultimii ani o evoluție rapidă și spectaculoasă. Iată un aspect interesant în acest sens: în anii 70, mai puțin de 10% dintre companiile americane aveau un director financiar executiv. Astăzi, funcțiile unui CFO includ nu doar contabilitate și finanțe. Directorul financiar al companiei ocupă o poziție specială, fiind profund implicat pe parte de strategie, operațiuni și management al performanței, alături de CEO.

Un studiu Deloitte estimează că 30% dintre directorii financiari au și titulatura de Chief Operating Officer. Directorii financiari sunt acum interconectați cu toate zonele companiei, au o perspectivă de ansamblu și pot aduce argumente obiective în orice ședință cu comitetul director, bazându-se pe cifre și analize complexe. Ce înseamnă aceste aspecte și care e impactul lor în organizație? Directorul financiar este în prezent responsabil cu conducerea transformării digitale la nivelul întregii companii și este partenerul CEO-ului în ceea ce privește creșterea performanțelor și identificarea instrumentelor care pot aduce un plus de valoare organizației.

Pentru a face față acestor provocări, mulți directori financiari privesc cloud-ul ca pe un instrument de sprijinire a strategiei lor. Un studiu Deloitte, la care au participat aproape 3000 de lideri financiari, arată că 48% din CFOs consideră tehnologia cloud ca fiind esențială pentru performanța propriei companii. Interesul pentru cloud poate fi explicat prin faptul că acest tip de tehnologie contribuie la costuri mai mici, creșterea rezilienței organizaționale, precum și securitate îmbunătățită. Elemente pe care orice CFO le urmărește când vine vorba de compania în care lucrează. În cele ce urmează, vom dezvolta câteva avantaje aduse de AWS Cloud în cadrul organizațiilor.

AWS Cloud reduce riscul în materie de investiții IT

Investiția în AWS Cloud este o decizie care oferă flexibilitate. Soluțiile AWS Cloud pot fi activate, încercate, experimentate și, dacă se dorește ulterior, pot fi dezactivate în orice moment. Nu există costuri inițiale mari, taxe minime de utilizare sau costuri de renunțare. Aceste aspecte determină investiția în AWS Cloud să fie diferită de procesele tipice prin care trec companiile pentru a susține noi proiecte.

Bugetul este de obicei limitat, proiectele sunt clasificate în funcție de rentabilitatea investiției sau de alți factori și doar un număr limitat de proiecte se aprobă la nivelul fiecărui an financiar. Cu AWS Cloud, același buget poate finanța de fapt mult mai multe proiecte. În plus, deoarece aceste proiecte pot fi susținute și finalizate foarte rapid, se poate experimenta fără griji. Experimentele care eșuează sunt lăsate la o parte, iar cele care au succes pot deveni inițiative care să evolueze în companie, asigurând agilitatea. Practic, viabilitatea și rentabilitatea ideilor noi pot fi determinate rapid, cu riscuri mici și consecințe minime ale unor posibile eșecuri.

AWS Cloud înseamnă decizii relevante pentru marja de profit a proiectelor IT

În mediul IT tradițional, deciziile cu privire la investiții se iau o singură dată, atunci când capitalul este investit. Aceste decizii se bazează pe costul total al unui proiect și pe posibila rentabilitate a investiției. Există însă riscuri semnificative în această abordare. Ce se întâmplă dacă estimările de costuri și alte previziuni sunt incorecte? Ce se întâmplă dacă proiectul își depășește bugetul? De obicei, trece destul de mult timp de la aprobarea proiectului până când acesta intră în producție. În plus, aceste abordări de investiții nu sunt foarte flexibile când vine vorba de modificări în procese și în costurile ulterioare. În final, se poate ca bugetul să fi fost investit într-un proiect care eșuează.

Aici intervine conceptul Agile al produsului minim viabil. În loc să se încerce estimarea valoarii și costului pentru întregul proiect, se împarte proiectul pe etape. La sfârșitul fiecărei etape, proiectul trebuie să ofere valoare. Dacă nu reușește să livreze valoarea așteptată, se poate lua o decizie de a încheia proiectul. Alternativ, se pot estima costul și valoarea următoarei funcții care se dorește adăugată și se poate decide dacă investiția e una bună, având în vedere valoarea care a fost deja livrată.

AWS Cloud permite schimbări rapide și agilitate în afaceri

Agilitatea a devenit un concept tot mai important în contextul pandemiei COVID-19. Capacitatea unei companii de a gestiona schimbarea și de a promova agilitatea depinde de oameni, procese și tehnologie. Directorul financiar are un rol unic de jucat în acest sens, mai ales când schimbările trebuie să se poată petrece rapid. Adaptarea înseamnă viteză de reacție și rezistență minimă la schimbare.

AWS Cloud este un instrument cheie când vine vorba de schimbările rapide. Deciziile de investiții pot fi transformate din riscuri majore în mai multe proiecte mai mici sau schimbări de software. În plus, fără active blocate, mediul IT se poate adapta schimbării mult mai simplu, cu mai puțină rezistență. Companiile care îmbrățișează schimbarea realizează și valoarea cloud computing pentru livrarea rezultatelor. AWS Cloud poate permite posibilități infinite, deoarece mediul IT nu este legat de un anumit set de hardware, iar infrastructura nu trebuie în mod continuu upgradată și schimbată.

Prin utilizarea AWS Cloud se redefinește bugetul IT

Un studiu din 2020, realizat de IDC, estimează că bugetul mediu IT al unei companii este utilizat în materie de 80% pentru menținerea funcționării sistemelor și proceselor existente, doar 20% din fonduri fiind alocate noilor tehnologii. Utilizatorii cloud AWS pot schimba acest raport, folosind 20% din bugetul IT pentru a menține funcționarea sistemelor, iar restul fiind direcționat fie către procese noi, fie către economii.

Explicația? Datorită avantajelor obținute prin utilizarea AWS Cloud (economii de costuri, productivitate a personalului, reziliență operațională și agilitate), se compensează semnificativ cheltuielile de operare. Prețurile AWS Cloud includ multe categorii de costuri pe care compania nu va mai trebui să le plătească separat: de exemplu, energie, spațiu, licențierea sistemului de operare, costurile de întreținere hardware și software. Toate acestea aduc mai mulți bani pentru proiecte noi, pentru transformare și creștere, fără a avea neapărat un impact negativ asupra KPIs din punct de vedere financiar.

Se corelează mai simplu cheltuielile și sursele de veniti

În companiile mari, cheltuielile ce țin de IT sunt adesea centralizate într-un centru de cost sau gestionate printr-o schemă de alocare/returnare. Majoritatea sumelor alocate reprezintă doar o aproximare bazată pe factorii de cost care deseori nu reflectă în mod fidel realitatea. Orice modificare a bugetelor înseamnă nenumărate discuții, deoarece nu există un control clar asupra cheltuielilor.

AWS Cloud este diferit. Printr-o serie de mecanisme, cum ar fi strategia de creare a contului, etichetarea costurilor sau facturarea pe secundă, este posibil să se realizeze atribuirea costurilor în mod transparent și simplu. În plus, aceste mecanisme oferă flexibilitate din punct de vedere al atribuirii costurilor, permițând numeroase permutări la orice număr de niveluri.

AWS Cloud facilitează transformarea financiară

AWS Cloud are, de asemenea, multe de oferit zonei financiare în sine. Directorii financiari sunt adesea presați să obțină mai mult cu mai puțin, în timp ce departamentul financiar trebuie să fie un exemplu pe parte de transformarea digitală. De asemenea, directorii financiari încearcă să păstreze o bună relație cu directorii de departamente, oferind analize avansate, bazate pe indicatorii luați în calcul de fiecare companie. De aceea, AWS Cloud poate fi util din mai multe perspective semnificative.

În primul rând, AWS Cloud îi ajută pe directorii financiari să fragmenteze bazele de date, pentru a le putea administra și a le putea integra în analize, oferindu-le departamentelor vizate. Odată ce CFO-ul centralizează informațiile necesare, acestea devin mai relevante și pot fi agregate rapid, eficient și cu costuri reduse. În al doilea rând, AWS Cloud face mult mai ușoară monetizarea datelor, permițând soluții mai puțin costisitoare, care pot fi activate rapid, cu foarte puțin timp de livrare. În plus, soluțiile de analiză predefinite, care se aplică simplu la nivelul datelor centralizate, oferă acces la tablouri de bord automatizate și pachete de raportare.

În cele din urmă, AWS Cloud oferă îmbunătățiri ale analizei de risc, deoarece fiecare acțiune a fiecărui utilizator este vizibilă, ceea ce îmbunătățește controlul accesului și auditabilitatea patrimoniului IT. De asemenea, este posibil să se reducă eroarea umană, prin încorporarea controalelor automate în procesele end-to-end. Analiza predictivă poate fi utilizată pentru a identifica și semnala tranzacții cu risc mai mare, iar soluțiile AI/ML pot automatiza detectarea fraudelor.

AWS Cloud reprezintă un instrument esențial pentru CFOs și nu numai, facilitând în mod semnificativ digitalizarea companiei. Dacă dorești să te familiarizezi cu principalele concepte AWS Cloud sau să îți ajuți echipa să aprofundeze acest subiect, Bittnet Training îți stă la dispoziție.

  • Pentru a consulta toată gama de cursuri din tehnologia Cloud oferite de Bittnet Training, click aici.
  • Pentru a consulta toată gama de cursuri Amazon Web Services oferite de Bittnet Training, click aici.