Dezvoltarea profesională include procesul de învățare atât din punct de vedere formal cât și informal. Indiferent de metoda de învățare, sunt studii care arată clar faptul că profesioniștii IT sunt dornici să învețe și caută continuu modalități de a-și îmbunătăți abilitățile și de a dobândi unele noi.
Metode preferate de învățare
Când vine vorba de învățarea formală versus cea informală, profesioniștii IT optează pentru o abordare structurată. Conform unui studiu realizat în 2019 de Global Knowledge, doi din trei respondenți preferă training-ul într-un mediu formal atunci când vorbim despre dezvoltarea abilităților legate de locul de muncă.
Sursa Global Knowledge
Un aspect ce trebuie menționat este faptul că studenții nu trebuie să aleagă între varianta formală sau cea informală. Global Knowledge arată că strategia de training cea mai eficientă este reprezentată de combinația celor două variante mai sus menționate. Indiferent de metoda de învățare pentru care optezi, este necesar să te asiguri că știi care sunt abilitățile pe care le cauți înainte de a începe pregătirea.
Învățarea formală
Instruirea în clasă, alături de un trainer, rămâne o metodă de pregătire valoroasă și este varianta preferată a respondenților care au participat la acest studiu.
Dintr-un număr total de aproximativ 8000 de respondenți care activează în IT, aproximativ 60% au situat în topul preferințelor de studiu, varianta care presupune instruirea în clasă alături de un trainer. Pentru modalitatea de training on-demand, un total de 18% dintre respondenți au clasat această metodă pe locul 2, fiind urmată de variantele blended, cu 16% și virtual cu 8%.
La Bittnet Training am ales să ne adaptăm în funcție de nevoile cursanților noștri, iar pe lângă instruirea în clasă, instructor-led, în prezent desfășurăm atât clase virtuale cât și hybrid.
În prezent, pe lângă clasele tip instructor-led training, self-paced sau virtuale, am introdus clasele Hybrid. Această modalitate de livrare se bazează pe o conexiune de tip “live streaming” și presupune învățarea în timp real și simultan a unui cursant aflat la distanță cu participanții din sala de curs, eliminând bariera geografică.
Conform Global Knowledge, instruirea în sala de curs se află în topul preferințelor profesioniștilor IT pentru că aceștia consideră ca este mai eficientă decât instruirea online sau studiul individual.
Învățarea informală
Instruirea informală este o componentă cheie a dezvoltării profesionale. Profesioniștii IT au o multitudine de variante informale care-i pot ajuta să se dezvolte și să își însușească noțiuni utile la locul de muncă.
Sursa Global Knowledge
Căutarea diverselor topicuri online este varianta preferată a respondenților cu privire la resursele de instruire informală. Căutarea online este cea mai ușoară și cea mai eficientă modalitate de a-și însuși anumite cunoștințe.
Participarea la workshop-uri sau evenimente de tip meetup precum cele organizate de Bittnet sunt alte modalități de învățare informală pe care le oferim ca alternativă cursanților noștri.
De ce învață profesioniștii IT?
Cel mai scurt răspuns la această întrebare este: pentru dezvoltarea aptitudinilor.
La nivel global, 85% dintre profesioniștii IT au avut parte de o formă sau alta de training în anul 2018, iar 79% dintre aceștia consideră că motivul principal a fost faptul că își doreau să dobândească abilități noi.
Angajații trebuie să fie pregătiți din toate punctele de vedere pentru a rezolva cu succes activitățile de la locul de muncă, iar 85% dintre persoanele de decizie afirmă faptul că trainingul formal este asigurat de către companie.
Noi nu putem decât să punem la dispoziție un portofoliu variat de training pentru a ne plia pe nevoile și cerințele clienților noștri. Orarul claselor programate pentru următoarea perioadă poate fi accesat aici, iar pentru întrebări sau informații despre training-uri, ne puteți scrie pe askformore@bittnet.ro.