Nevoia de training diferă de la o organizație la cealaltă, chiar și de la o echipă, la alta. Tocmai de aceea, a opta pentru un program de training personalizat în funcție de nevoile punctuale ale echipei tale este o soluție eficientă.
Deși cursurile standard sunt mai ușor de achiziționat și implementat, dacă optezi pentru unul dintre ele, s-ar putea ca atunci când cursurile încep să se deruleze să îți dai seama tu sau membrii echipei tale de faptul că nu răspund 100% nevoilor voastre.
Echipele sunt mixte, de la cei care tocmai au intrat în programul de onboarding, la cei care au câțiva ani în echipă și chiar la seniori, fiecare are nevoi diferite, iar formula din echipa ta nu va fi niciodată identică cu o altă echipă din organizație. În plus, oamenii sunt diferiți și preferă stiluri diferite de învățare.
Astfel, trebuie să alegi un furnizor de cursuri care să aibă nu doar o ofertă vastă, ci să și poată crea cursuri exact pentru ceea ce ai tu nevoie .
Iată câteva motive pentru care merită să optezi pentru un program de training personalizat:
- Conținutul personalizat abordează provocările de afaceri specifice echipei tale;
- Programele de training personalizat sunt un mod eficient în timp, de a reduce decalajul dintre nivelul la care se află membrii echipei tale și cel la care trebuie să fie;
- Un astfel de program te poate ajuta să satisfaci o mare varietate de stiluri de învățare;
- Instruirea personalizată maximizează rentabilitatea investiției (ROI) printr-o rată mai mare de însușire a cunoștințelor.
Programele de training personalizat versus cursurile standard
Materialele de instruire personalizate sunt adesea mai eficiente decât conținutul disponibil, deoarece pot fi mai centrate pe cursanți. Uneori, un program de instruire la distanță este exact ceea ce ar putea avea nevoie o organizație pentru formarea fundamentală, dar o soluție de formare personalizată este mai potrivită pentru un program care satisface nevoile specifice de formare ale unei organizații sau ale unei echipe.
Un beneficiu semnificativ al programelor de training personalizat este că acestea prezintă conținut și activități în contextul mediilor și scenariilor din viața reală ale unei organizații. Conținutul personalizat poate oferi programului de formare mai multă consistență și relevanță, pregătind mai bine cursanții să facă față provocărilor la locul de muncă și să reușească să aibă succes.
Abordarea provocărilor specifice echipei tale
Revenind la motivele care fac un program de training creat special pentru cerințele tale să fie mai potrivit, acesta te poate ajuta nu doar să reușești să oferi membrilor echipei pregătirea necesară pentru a putea să finalizeze cu succes și mai rapid proiectele, ci și să aliniezi obiective de învățare cu cele de business.
Pentru a le oferi conținut relevant, acest tip de training ar trebui să conțină exemple din lumea reală, activități extrem de aplicate, în care colegii tăi să se regăsească. Cu cât se vor recunoaște mai mult în exemplu, cu atât le va fi mai ușor să înțeleagă cum să aplice informațiile învățat e atunci când vor avea de îndeplinit o sarcină din aria respectivă. Acest lucru este confirmat și de către studiile realizate în rândul angajaților: 91% doresc ca instruirea lor să fie personalizată și relevantă(Lorman.com).
Potrivit expertului în instruire Malcolm Knowles, adulții învață cel mai bine atunci când pot vedea relevanța învățării și cum să aplice informațiile pe care le-au învățat. Angajații învață cel mai bine atunci când învățarea lor este relevantă pentru obținerea succesului în rolurile lor. Un aspect cheie al învățării la adulți este conectivitatea, ceea ce înseamnă că adulții învață conectând noi informații la cunoștințe anterioare.
Cum să satisfaci o varietate mare de stiluri de învățare
Un program de training personalizat și bine conceput este deseori structurat astfel încât să poată fi livrat în mai multe formate. Le vei putea oferi membrilor echipei tale opțiuni din care să își aleagă stilul de învățare pe care îl consideră mai eficient în cazul lor.
Instruirea personalizată contribuie la maximizarea experienței de învățare a fiecărui membru al echipei. Va fi necesar însă să te asiguri, poate chiar alături de alți manageri de departamente, că mesajele sunt consistente în întreaga organizație.
Iată câteva metode de livrare a cursurilor:
- Instructor led training sunt cursurile tradiționale susținute în sală, fie la sediul companiei tale, fie la sediul furnizorului de training sau în alte locații. La acest tip de cursuri atât instructorul, cât și cursanții sunt prezenți fizic.
- Self-paced training presupune accesul la materialele de studiu și posibilitatea parcurgerii lor în ritm propriu, fără a fi necesar ca trainerul sau cursanții să fie prezenți în sală.
- Hybrid classroom este o combinație între cursurile tradiționale, la sală, și posibilitatea de a participa de la distanță, online, în același timp cu participanții aflați în sala de curs.
- Virtual classroom presupune predarea live, online, de către un trainer, și participarea cursanților de la distanță. Ei vor avea acces la aceleași resurse tehnice și de învățare ca și în cazul cursurilor susținute în sală, diferența este că nu este necesară prezența fizică.
Cum să maximizezi rentabilitatea investiției în programele de training personalizat
Pentru a maximiza rentabilitatea investiției în programele de training personalizat, trebuie să decizi când și cum le utilizezi. Prin stabilirea de priorități te vei putea asigura că investiția a meritat.
De exemplu, va trebui să stabilești când este cazul să le oferi membrilor echipei tale un curs standard, care presupune mai puțină implicare din partea ta, sau când este necesar să alegi o variantă personalizată. În acest caz, va fi nevoie să te implici și să îi implici și pe ei pentru a putea identifica nevoia de training și pentru a găsi formula de predare pe care o preferă. Toate aceste aspecte vor trebui ulterior explicate și agreate cu furnizorul de training pe care îl vei alege.
Ce așteptări au angajații de la programele de training
Angajații, cu atât mai mult cei din domenii extrem de dinamice cum este IT-ul, sunt conștienți de nevoia de a se dezvolta profesional. Învățarea continuă îi ajută să țină pasul cu dezvoltarea tehnologiei și, implicit, să reușească să își îndeplinească mai rapid sarcinile primite la job.
Iată și câteva statistici centralizate de lorman.com:
- 89% dintre angajați doresc instruire disponibilă oriunde și oricând au nevoie pentru a-și face treaba;
- 85% dintre angajați doresc să aleagă orele de instruire care se potrivesc programului lor;
- 93% dintre angajați doresc programe de training ușor de parcurs.
Nu îți rămâne decât să discuți cu membrii echipei tale, să înțelegi nevoia de training și modul de învățare pe care îl preferă, iar apoi să identifici un partener de încredere cu experiență vastă, care să îți furnizeze un program de training personalizat.