Plan de dezvoltare în Cybersecurity: de la începător la expert

Plan de dezvoltare în Cybersecurity: de la începător la expert

Vizualizări: 449

Ești managerul unei echipe de IT și îți dorești să îi ajuți pe colegii tăi să își dezvolte abilitățile de securitatea cibernetică? Lucrezi în IT și vrei să te reorientezi profesional sau să avansezi mai repede, astfel încât să ajungi cybersecurity expert? Indiferent de postura în care te afli, dacă intenționezi să te dezvolți sau să îți ajuți colegii să se dezvolte în zona de cybersecurity, este necesar să ai un plan bine pus la punct, astfel încât procesul să fie cât mai eficient. Descoperă în continuare cum devii expert în cybersecurity.

Care este rolul unui expert în cybersecurity?

Experții în cybersecurity au un rol important în planificarea și implementarea sistemelor de securitate cibernetică. Unele companii recurg la consultanți externi de securitate, cu care colaborează pentru fiecare proiect implementat în organizație. Pentru a putea fi specialist în cybersecurity, trebuie să ajungi la un anumit nivel de pregătire și expertiză, care să îți permită să oferi sfaturi și să coordonezi inițiative de securitate, ținând cont de tot ce este nou în materie de siguranță cibernetică.

Scopul tău principal, ca expert în securitate cibernetică, va fi să protejezi datele companiei și să te asiguri că nicio informație confidențială nu ajunge în extern fără aprobarea conducerii.  Jobul va presupune inclusiv colaborarea cu restul departamentelor, întrucât vei fi la curent cu tot ce ține de securitatea companiei și îți vei ajuta colegii să lucreze conform normelor de cybersecurity. Iată care sunt principalele atribuții ale unui specialist în cybersecurity:

  • Analizarea și evaluarea potențialelor amenințări la adresa securității companiei.
  • Monitorizarea și evaluarea rețelei interne pentru a preveni compromiterea datelor sensibile.
  • Proiectarea, implementarea, întreținerea, supravegherea și actualizarea tuturor măsurilor de securitate necesare pentru a proteja datele, sistemele și rețelele organizației.
  • Soluționarea problemelor ce țin de breșe de securitate.
  • Realizarea testelor de penetrare a sistemelor și rețelei interne. Identificarea eventualelor vulnerabilități.
  • Investigarea incidentelor de securitate cibernetică și identificarea celor mai potrivite măsuri de control al daunelor.
  • Implementarea planurilor și procedurilor ce țin de firewall-uri, parole și criptare, pentru a evita potențialele încălcări de securitate.
  • Realizarea rapoartelor tehnice și analizarea lor împreună cu managerii IT.
  • Educarea altor departamente cu privire la importanța securității cibernetice.

Ce abilități ar trebui să ai ca expert în cybersecurity

La fel ca în majoritatea joburilor, majoritatea abilităților necesare în securitate cibernetică sunt formate prin educație și experiență de muncă. De aceea, dacă dorești să lucrezi în acest domeniu sau ai în echipă o persoană care țintește poziția de specialist cybersecurity, iată ce abilități și cunoștințe ar trebui bifate:

  • Cunoștințe aprofundate despre sistemele de operare, hardware și software
  • Abilități de rezolvare a problemelor și atenție la detalii
  • Capacitatea de a lucra sub presiune, într-un ritm rapid
  • Cunoștințe solide de telecomunicații și de matematică
  • Perseverență și ambiție
  • O etică puternică
  • Experiență cu funcționalitatea, operarea și întreținerea firewall-urilor și a diferitelor forme de securitate cibernetică pentru sistemele și device-urile interne
  • Cunoștințe de C++, Java, Node, Python, Ruby, Go sau Power Shell
  • Abilități de sinteză și analizare a datelor
  • Abilități de comunicare
  • Cunoașterea noutăților și tendințelor de securitate cibernetică, precum a și tacticilor utilizate de hackeri.

În afară de aceste abilități, pentru a putea ajunge expert în cybersecurity ar trebui să ai cel puțin doi ani de experiență practică în activități legate de securitatea cibernetică, cum ar fi detectarea și răspunsul la incidente. Ca formare profesională, de obicei ți se va solicita o diplomă în IT, Ingineria Sistemelor sau un domeniu similar.

Bineînțeles, cerințele pot să difere de la o companie la alta, însă diferența este făcută mai ales de programele și produsele utilizate de organizație. Dacă ești genul de persoană care învață rapid și ai deja experiență în securitate cibernetică, te poți adapta fără probleme în orice organizație, iar unde e cazul poți obține certificări pentru utilizarea programelor preferate de compania respectivă.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ajunge expert în cybersecurity

Dacă te-ai decis să te specializezi în acest domeniu, îți prezentăm în continuare un scurt plan care te va ajuta să te dezvolți în direcția dorită și să ajungi specialist cybersecurity:

1. Asigură-ți instruirea necesară

Digitalizarea a adus cu sine creșterea numărului de joburi disponibile în IT. Dacă ești la început de drum sau chiar dacă momentan lucrezi în alt domeniu, trebuie să te decizi asupra carierei pe care dorești să o urmezi și să aprofundezi informațiile pe care ți le vor solicita angajatorii. În afară de o facultate cu specializare de informatică, e util să te înscrii la cursuri de securitate cibernetică, fie că le urmezi în cadrul universității sau separat, prin traininguri precum cele susținute de specialiștii Bittnet Training. Cel mai frecvent, facultatea va reprezenta doar baza pornirii în carieră, pe care tu va trebui să construiești prin cursurile pe care le urmezi ulterior.

2. Obține certificările necesare

Așa cum spuneam anterior, odată ce finalizezi o facultate cu profil informatic, e bine să te interesezi cu privire la cursurile și certificările ce te vor ajuta să obții un post în cybersecurity. De exemplu, Security+ este o certificare CompTIA care este considerată un certificat de bază în rândul profesioniștilor în securitate cibernetică. Acesta acoperă subiecte esențiale, precum managementului riscurilor și evaluarea amenințărilor cibernetice. Network + este o certificare CompTIA ce se concentrează pe infrastructura și operațiunile rețelei, fiind considerată de bază în cybersecurity.

Certified Information Systems Security Professional (CISSP) este o certificare avansată, concepută pentru profesioniștii în securitate cibernetică cu cel puțin cinci ani de experiență de lucru. Certificarea acoperă subiecte precum arhitectura rețelelor, inginerie și management. Certified Ethical Hacker (CEH) este, de asemenea, recomandată persoanelor care dețin cunoștințe solide de cybersecurity și experiență de lucru. Scopul unei certificări de hacker etic este de a putea înțelege cum se desfășoară atacurile cibernetice, pentru a îmbunătăți abilitățile de evaluare a amenințărilor și de atenuare a efectelor.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă dacă ai în minte o companie în care dorești să lucrezi ca expert în securitate, poți vedea ce tip de certificări se solicită. Dacă pur și simplu prospectezi terenul, poți căuta anunțuri de joburi pe Linkedin, pentru a vedea care sunt cele mai populare certificări. O soluție și mai la îndemână este să iei legătura cu specialiștii Bittnet, care te vor ajuta cu un plan personalizat, în funcție de experiența și nevoile tale.

3. Obține experiența de lucru

Ai observat cu siguranță că în cadrul acestui articol am pus accentul pe expertiză – asta pentru că dacă vrei să devii specialist, nu o vei face doar prin cursuri, ci prin experiența propriu-zisă. Doar așa vei vedea ce înseamnă să te confrunți în mod direct cu problemele de securitate cibernetică, vei învăța cum să reacționezi rapid și cum să analizezi posibilele amenințări.

Dacă nu găsești din prima un loc de muncă în cybersecurity, nu îți face probleme: poți aplica pentru un internship sau te poți angaja în departamentul de IT pe funcția care se potrivește mai bine cu abilitățile și cunoștințele curente. În timp, vei putea discuta cu managerul despre posibilitatea de a te îndrepta către domeniul dorit și vei avea acces la anumite acțiuni în acest sens: poate ți se vor pune la dispoziție cursuri de securitate cibernetică sau vei merge direct la colegii din security, pentru a învăța și a primi taskuri mărunte, pe care să le realizezi împreună cu aceștia.

4. Învață constant și păstrează legătura cu alți specialiști în domeniu

Oportunitățile de dezvoltare apar mereu mai ușor atunci când ai o listă de contacte și afli despre poziții nou deschise sau internshipuri. Totodată, evenimentele de profil sunt o șansă de a învăța lucruri noi, de a rămâne la curent cu tendințele în cybersecurity și de a cunoaște alți profesioniști sau angajatori.

Chiar și când ajungi să deții titlul de expert în securitate cibernetică, nu te opri din a citi despre noutățile din domeniu și caută în continuare să participi la conferințe IT pe teme de cybersecurity. Amenințările cibernetice evoluează rapid, la fel și tehnicile prin care le poți evita, iar tu ești persoana care trebuie să fie la curent cu aceste aspecte.

Nu uita că la Bittnet Training găsești cel mai diversificat portofliu de cursuri IT, ce cuprinde și principalele certificări de cybersecurity care te vor ajuta să devii și să rămâi un expert în domeniu.