Așa cum bine știi, când vine vorba despre domeniul IT, lucrurile se schimbă rapid și evoluează constant, datorită inovațiilor tehnologice. De aceea, dacă dorești să obții cele mai bune rezultate și să ții pasul cu piața, este necesar să rămâi la curent cu tendințele și să le adopți în propria companie.
Conform unei cercetări Global Market Insights, piața DevOps este în continuă expansiune. Dacă în 2019 dimensiunea sa depășea 64 de miliarde de dolari, specialiștii consideră că în intervalul 2020-2026 se va vedea o creștere cu peste 20%. Tendința nu e limitată la nivelul global, ci va avea cu siguranță impact și asupra pieței IT din România.
De altfel, experții se așteaptă ca DevOps să domine noul deceniu și să se transforme datorită tehnologiilor inovatoare, care își vor pune cu siguranță amprenta asupra domeniului. Descoperă în continuare care sunt tendințele DevOps pentru anul 2022.
Trendul 1 – Arhitectura Microservice va oferi mai multă flexibilitate
În cazul în care compania ta folosește de obicei arhitectura de tip monolitic, care funcționează la nivel macro, este bine să știi că tendințele DevOps merg în 2022 către cea de microservicii. Aceasta segmentează aplicațiile complexe în bucăți ce pot fi luate în considerare separat, în servicii independente și unități sau entități flexibile și scalabile.
Arhitectura microservice îți permite practic să fragmentezi soluțiile în elemente separate, care pot funcționa atât de sine stătător, cât și împreună. Avantajele arhitecturii de microservicii sunt în general ușor de observat: ciclurile de operare sunt mai flexibile, se câștigă mai multe capacități de personalizare și mai multe opțiuni de scalare, ai costuri reduse în proiectele pe care lucrezi și poți actualiza mai simplu codurile.
Trendul 2 – DevSecOps – creșterea securității companiilor
În contextul muncii remote, dar și al amenințărilor cibernetice din ce în ce mai complexe, este esențial ca echipele de IT să găsească soluții de securitate cu adevărat eficiente. Aici intră în scenă o nouă tendință, care integrează DevOps-ul cu partea de Security.
Integrarea și automatizarea proceselor care țin de securitate încep astfel chiar din momentul arhitecturii și codării fiecărei componente, ceea ce duce atât la o reducere a costurilor alocate zonei de siguranță, cât și la o mai bună prevenție a riscurilor de securitate. Sistemele DevOps vor începe să fie tot mai des dedicate audierii, menținerii și restabilirii securității informatice.
Trendul 3 – Inteligența artificială, machine learning și DataOps – calea către NoOps
În ziua de astăzi, automatizarea proceselor interne ale companiilor nu mai este un secret pentru nimeni. Tot mai multe componente ale activității profesionale, dar și ale vieții de zi cu zi, sunt îmbunătățite și simplificate prin inteligența artificială, machine learning și tehnologiile de tip M2M.
Nu este, deci, de mirare că și în cadrul DevOps vorbim despre aceste noțiuni, care în viziunea experților urmează să ocupe un loc tot mai important. Gartner estimează că, până în 2023, 40% din echipele DevOps vor pune mai mult accent pe monitorizarea aplicațiilor și a infrastructurii cu inteligenţă artificială pentru capacităţile operaționale IT.
Echipele DevOps care utilizează Al sau machine learning vor fi capabile să identifice și să rezolve mai rapid eventualele probleme, ceea ce va duce implicit la operațiuni cu o calitate și eficiență crescute. De asemenea, prin minimalizarea interacţiunii umane din punct de vedere al mentenanței și prin scalarea sistemelor de date, se poate ajunge într-un viitor nu foarte îndepărtat la NoOps, adică la sisteme care funcționează independent de resursa umană.
Trendul 4 – Arhitectura fără server
Gestionarea serverelor poate fi problematică atât din punct de vedere al operațiunilor necesare, cât și al costurilor presupuse de infrastructură. De aceea, arhitectura fără server este o tendință care ar putea domina perioada următoare. Specialiștii prevăd că va fi vorba de o creștere considerabilă a pieței de arhitectură serverless până în 2025, de la 7,6 miliarde USD la 21,1 miliarde USD.
Există o nevoie tot mai mare de trecere de la CAPEX la OPEX, pentru a se reduce costul infrastructurii prin eliminarea necesității de gestionare a serverelor. Dezvoltatorii vor avea mai puține probleme de întreținere și vor putea oferi o mai mare flexibilitate, dar și o creștere pe parte de eficiență și viteză. Nu în ultimul rând, costurile vor fi optimizate, datorită faptului că se plătește doar ceea ce se utilizează.
Trendul 5 – Extinderea cloud-ului într-un ritm tot mai accelerat
Cloud-ul a devenit în ultimii ani o variantă din ce în ce mai folosită de companiile care își doresc să aibă un avantaj competitiv, prin operațiuni mai eficiente, costuri reduse, siguranță mai mare și un control mai bun asupra sistemelor. Prin prisma contextului pandemic, tehnologia cloud a început să fie adoptată în masă de companiile din întreg lume, iar tendința nu a ocolit nici țara noastră.
Chiar dacă ne aflăm pe ultimele locuri în UE din punct de vedere al folosirii Cloud-ului, este bine să iei în calcul faptul că această tehnologie începe să fie tot mai populară și în România. Platformele și serviciile Cloud vor fi utilizate și mai intens ca până acum, în condițiile în care companiile se vor obișnui să consume servicii prin rețea în loc de instalări on prem.
Pentru a te asigura că ții pasul cu schimbările din piața DevOps trebuie să te gândești la cele două componente necesare în cazul adoptării noutăților: componenta tehnologică, dar și cea umană. De aceea, pe lângă eventualele investiții în sisteme, va fi necesar să îți ajuți echipa să se adapteze la noile tendințe, prin cursuri care să familiarizeze angajații cu tehnologiile și modul de lucru.
Vrei să afli mai multe despre direcțiile în tehnologie pentru 2022, să descoperi care sunt cele mai căutate certificări și cele mai importante evenimente din domeniul IT? Descarcă gratuit kit-ul IT Evolve, dând click pe butonul de mai jos.