Provocări importante pe care cloud computing-ul le poate rezolva

Provocări importante pe care cloud computing-ul le poate rezolva

Vizualizări: 95

Cu siguranță că ai observat că termenul de cloud computing și tehnologia în esența ei, au evolat masiv în ultimii ani. Deși tehnologia e de mai bine de 10 ani pe piață, conceptul de cloud nu s-a bucurat de popularitate și nu a evoulat atât de mult ca până acum. Dar ce reprezintă, mai exact cloud-ul? Dacă ar fi să întrebăm persoane diferite din domeniul IT să ne dea o definiție, ai descoperi cu surprindere că ai primii cel puțin cinci răspunsuri diferite.

Ca să oferim o idee cât mai clară asupra acestuia, o să restrângem puțin lucrurile și ne vom limita doar la acel cloud privat, ceea ce înseamnă că este un mediu de cloud închis și securizat și întreaga ta rețea este hostată(baza de date, aplicațiile de e-mail, printerele, procesele de back-up, etc.) în același mediu. Și acum haide să trecem mai departe și să descoperi cum poate cloud-ul să rezolve multe dintre provocările pe care le au organizațiile mici și mijlocii.

Provocarea nr#1:Upgrade-uri de rețea

Deși mulți dintre colegii noștri din Bittnet Group ar zice că upgrade-urile de rețea sunt floare la ureche, cu siguranță că cei care știu exact cum stau lucrurile și ce implică acest proces, nu ar zice că e un proces chiar ușor… Upgrade-urile de rețea te storc de capital, sunt plictisitoare, de obicei perturbatoare, iar adaptarea tuturor celor din companie la noua tehnologie poate fi mai grea de făcut decât a convinge partidele noastre de la putere să facă ceva legat de problemele din sectorul de sănătate. E, nu chiar așa, dar pe acolo.

Cu cloud-ul, poți elimina nevoia de a trece vreodată printr-un proces de upgrade al rețelei. Totul este găzduit în cloud, așa că nu mai trebuie să faci upgrade la serverele de la fața locului. Furnizorul tău de găzduire în cloud se ocupă de upgrade-urile infrastructurii de backend și chiar oferă toate licențele Microsoft sau AWS relevante. Ai întotdeauna acces la cele mai recente și mai bune software-uri ale tehnologiilor pe care le folosești exact atunci când ai nevoie, fără ca tu să plătești pentru ele.

Cloud computing-ul întrerupe „ciclul IT” vicios în care rețeaua ta nu ține pasul cu actualizările în mod repetat, trebuie să o înlocuiești, o folosești, iar se învechește; iar înlocuiești, iar folosești, iar o iei de la capăt și tot așa…. ai prins ideea. Cu noile progrese tehnologice și serviciile de cloud ai posibilitatea să eviți ciclul nesfârșit și repetitiv de actualizare. Până la urmă nimănui nu îi convine să o ia mereu de la capăt și să își consume resurse decât dacă nu e pentru ceva constructiv sau pentru un proces care te ajută să evoluezi și să te dezvolți profesional. Practic, cu cloud-ul, rețeaua ta evoluează și rămâne mereu la versiunea ei cea mai actualizată cu investiții minime.

Provocarea nr#2 : Mobilitatea, Securitatea și Recuperarea datelor (Disaster Recovery)

Aceasta este una dintre cele mai importante provocări dacă ar fi să ne raportăm la modul de lucru din prezent. Nevoia ca personalul din mediul de afaceri de astăzi să poată accesa rețeaua de la distanță este o necesitate, dar mai mult decât atât o normalitate.

Tot mai mulți angajați sunt nevoiți să lucreze de acasă, ești în trafic și trebuie să vizualizezi un document de pe iPhone, CEO-ul vrea să lucreze în timp ce este în vacanță; munca nu mai înseamnă un program de 9-5 la birou. Tu și angajații trebuie să puteți obține datele de care aveți nevoie oriunde v-ați afla și pe orice dispozitiv pe care doriți să îl utilizați în mod protejat. Cloud-ul îți permite să faci exact asta. Deoarece toate datele, aplicațiile și e-mailul companiei tale sunt încorporate într-un desktop virtual securizat pe care-l poți accesa în siguranță pentru tot ce ai nevoie de oriunde și de pe orice dispozitiv.

Unii dintre angajații tăi pot să acceseze desktop-ul folosind un VPN, servere terminale sau poate chiar o soluție Citrix sau Cisco internă. Dar te-ai gândit vreodată cât de fiabilă și rapidă este de obicei conexiunea? Multe dintre aceste soluții pe care le vedem sunt foarte lente, problematice și chiar cu ceva bug-uri. Mulți oameni nu cred asta până nu testează, dar o soluție solidă în cloud este adesea mai bună atunci când vine vorba să vrei să-ți accesezi mai rapid rețeaua de la birou. Prin aceasta te folosești de lățimea de bandă de internet a centrului de date și fiabilitatea centrului de date, care garantează de obicei un timp de funcționare de 99,99%.

Există o mulțime de posibilități ale unor situații IT nedorite: blocările de server, întreruperile de curent, blocările desktopului, criminalitatea cibernetică, dezastrele naturale și sabotajul angajaților, toate prezintă probleme serioase pentru importanța și siguranța afacerii și mai ales a datelor tale. Desigur, soluțiile cloud nu pot elimina complet aceste amenințări, dar pot proteja exponențial mai mult.

Provocarea nr#3: Scalabilitate și Flexibilitate

Mediul de afaceri este în continuă schimbare. Companiile își mută sediile, fuzionează, angajează personal sezonier/temporar, adaugă angajați, etc. Dacă ceva este constant, este schimbarea în sine. Cu o rețea tradițională, la fața locului, ești blocat cu ceea ce plătești. Dacă investești într-un server nou-nouț și apoi luna următoare trebuie să renunți la jumătate din personal și nu mai ai nevoie de server, atunci mult noroc să le spui celor de la HP sau Dell că vrei să returnezi serverul, deoarece nu mai ai nevoie de el.

Este greu să prezici cu exactitate care vor fi nevoile tale IT în următorii câțiva ani, dar cu cloud-ul, nu trebuie. Este flexibil, ceea ce înseamnă că poți crește sau reduce, după cum este necesar. Dacă ai nevoie de personal pe perioadă limitată, care să vină doar timp de două luni pentru a lucra, poți să adăugi rapid resursele de care ai nevoie și să le elimini când este cazul. Doar ceri să adăugi utilizatorii în rețeaua cloud. Cloud-ul se schimbă odată cu tine, așa că nu rămâi niciodată blocat cu o rețea care nu se potrivește nevoilor tale.

Provocarea în materie de business #4: Controlul costurilor

Acest aspect poate fi deja dedus din punctele anterioare, deci cloud-ul poate fi și o alegere financiară bună pentru că nu trebuie să investești într-o mulțime de echipamente hardware și programe software, cheltuielile tale scad semnificativ, iar operațiunile de IT trec de la o cheltuială de capital la un cost lunar de operare. De asemenea, nu mai trebuie să iei în considerare amortizarea echipamentului. Doar întreținerea și asistența continuă pentru o rețea la fața locului pot costa la fel de mult ca o soluție cloud completă care necesită asistență continuă minimă. Deci cu o soluție cloud ai vizibilitate mai mare asupra costurilor și eventualele cheltuieli sunt minime sau mult reduse.

Până la urmă, se merită să investești în cloud?

În multe cazuri, beneficiile unei rețele bazate pe cloud depășesc cu mult beneficiile de a rămâne cu o soluție on-premises (la fața locului), dar fiecare afacere este diferită. Poți avea bugete și nevoi IT diferite, așa că este important să privești ambele opțiuni. Colaborează cu furnizorul tău de soluții IT pentru a examina atât rețelele cloud, cât și cele on premises (la fața locului). La Bittnet Group, specialiștii Dendrio îți pot oferi răspunsuri pertinete la întrebări suplimentare pentru a alege soluția care va funcționa cel mai bine pentru afacerea ta. În funcție de soluția pe care o alegi sau pe care o ai deja, consultanții din divizia Bittnet Training te pot ajuta să dezvolți competențele tehnice de cloud necesare în cadrul echipei tale IT. Scrie-ne și beneficiază de know-how-ul Bittnet ca să te documentezi inteligent și să alegi corect soluția care să corespundă nevoilor tale.

Autor: MARIAN PANDILICĂ

LinkedIn

Senior Microsoft Certified Trainer
Microsoft Learning Consultant 2010-2024
Customer Learning Architect
Cloud Solution and Cybersecurity Architect