Vizualizări: 110
Pe măsură ce tehnologia evoluează, iar companiile aleg să își automatizeze procesele interne și să folosească tot mai multe aplicații și instrumente digitale, este firesc să crească și nevoia de specialiști IT. Unele companii aleg să caute oameni noi, în timp ce altele preferă să investească în dezvoltarea angajaților existenți. În definitiv, oferta de joburi în domeniul tehnologiei se dovedește de multe ori mai mare decât numărul de aplicanți, iar profesioniștii nu sunt ușor de găsit. De aceea, dezvoltarea echipei de IT către direcții noi reprezintă o alternativă ce poate avea rezultate excelente pe termen lung.
Dacă vrei să știi cum îți poți sprijini echipa de IT și ce abilități ar fi indicat să își însușească membrii acesteia, descoperă care sunt skillurile tehnice necesare în 2023:
1. Abilități de utilizare a rețelelor
Aproape toate procesele tehnice încep prin folosirea rețelei, așa că un profesionist IT știe că e important să înțeleagă tehnologia din spatele acesteia.
2. Cloud Computing
Pe măsură ce munca remote s-a răspândit, a crescut și cererea de cloud computing. Abilitățile de cloud computing – cum ar fi configurarea, implementarea, securitatea, managementul și partea de troubleshooting – sunt esențiale pentru profesioniștii IT. Specialiștii ar trebui să poată oferi sprijin utilizatorilor de soluții software ca serviciu (SaaS), precum și parte de analiză, gestionare, întreținere și implementare a platformelor cloud precum Microsoft Azure sau Amazon Web Services (AWS).
3. Suport tehnic
Există un motiv pentru care mulți profesioniști IT își încep cariera în suport tehnic. Abilitățile de troubleshooting și de rezolvare a problemelor oferă o bază solidă, ușor de adaptat și de folosit din nou de-a lungul carierei, indiferent de specialitate.
4. Linux
Companiile se bazează pe profesioniștii IT ce știu cum să lucreze cu Linux. Specialiștii tech ar trebui să dețină abilități care țin de întreținerea de bază, instalarea și configurarea stațiilor de lucru, până la crearea de rețele și înțelegerea comenzilor Linux.
5. Limbaje de programare
Înțelegerea limbajelor de programare – precum Java, JavaScript, C++ și Python – reprezintă o abilitate IT esențială, nu doar un skill opțional. Limbajele de programare sunt necesare în aproape orice rol din IT.
6. Experiența utilizatorului (UX)
Designul UX este valoros deoarece poate ajuta la creșterea productivității, la scăderea costurilor de asistență, dar și la îmbunătățirea rezultatelor pe parte de atragere și retenție a clienților. Profesioniștii IT pot învăța UX design – cum ar fi cunoștințele de cercetare a piețelor țintă, abilități de design vizual, abilități de coding și management de proiect – pentru a se impune ca experți în industria tehnologiei.
7. Machine Learning
Există multe abilități care se încadrează în categoria de Machine Learning. Profesioniștii IT pot începe cu ingineria software, proiectarea sistemelor, fundamentele informaticii și programare.
8. Asigurarea calității
Specialiștii responsabili de asigurarea calității folosesc analiza datelor pentru a identifica problemele și oportunitățile în cadrul procesului de producție. Ei se asigură că lucrurile sunt făcute corect, minimizând erorile și vulnerabilitățile.
9. Abilitatea de a lucra cu aplicații mobile
Organizațiile apelează din ce în ce mai mult la aplicații mobile pentru a oferi clienților o experiență completă. Înțelegerea platformelor de dezvoltare a interfeței de programare a aplicațiilor (API) și a cadrelor de dezvoltare a aplicațiilor multiplatforme îi ajută pe specialiștii IT să dezvolte aplicații mobile și să creeze noi soluții digitale.
10. Analiza de risc
Analiza riscurilor reprezintă evaluarea acelor riscuri și vulnerabilități care ar putea avea un impact negativ asupra unei organizații. Pe măsură ce amenințările cibernetice cresc, abilitățile de securitate cibernetică precum identificarea riscurilor, analiza și managementul acestora îi ajută pe profesioniștii IT să păstreze datele sensibile ale organizațiilor în siguranță.
11. Analiza securității cibernetice
La intersecția dintre securitatea cibernetică și analiza datelor se află analiza securității cibernetice. În prezent, mai mult ca oricând, companiile au nevoie să își securizeze datele importante și să poată analiza amenințările și riscurile.
12. Testarea penetrării cibernetice
O modalitate eficientă de a găsi vulnerabilități în sistemele companiei, înainte ca un hacker să o facă, este testarea penetrării cibernetice. În timp ce analiza securității cibernetice este considerată o strategie defensivă, testarea penetrării ar fi mai degrabă o strategie ofensivă. Ambele funcționează împreună pentru a proteja organizația în moduri diferite.
13. Conformitate
Conformitatea reprezintă acțiunile sau faptele prin care o anumită activitate se conformează unei reglementări. Este important ca specialiștii IT să înțeleagă ce aspecte stau în spatele activităților de care se ocupă, pentru a se asigura că acestea sunt realizate conform cu politica de cybersecurity și cu cerințele companiei.
14. Administrarea bazei de date
Când vine vorba de configurarea și întreținerea sistemului de management al bazei de date sau de actualizarea bazei de date pentru noile tehnologii, administratorul acesteia trebuie să poată gestiona toate aspectele ce țin de organizare și de securitate. Structured Query Language (SQL) este unul dintre cele mai folosite limbaje de programare pentru administrarea datelor și este important ca profesioniștii IT să știe cum să lucreze cu acesta, pentru a structura și a gestiona bazele de date.
15. Analiza datelor
Un profesionist IT trebuie să aibă capacitatea de a examina seturi de date și de a ajunge la concluziile potrivite, pentru a-și ajuta organizația să obțină rezultate mai bune. Analiza datelor e o abilitate de top.
16. Vizualizarea datelor
Seturile de date pot fi complexe și greu de înțeles. Organizațiile au nevoie de oameni capabili să le analizeze și să creeze vizualizări de date, pentru a spune pe înțelesul tuturor ce înseamnă datele respective și de ce sunt de interes. Astfel, se pot lua decizii optime în cadrul organizației.
17. Știința datelor
Organizațiile au nevoie de angajați care să interpreteze datele brute și să le transforme în feedback utilizabil, pe care analiștii îl pot folosi pentru a ghida luarea deciziilor. Profesioniștii IT care cunosc o varietate de limbaje de programare (SAS, R și Python, de exemplu) pot lucra mai ușor pe partea de știința datelor.
18. Big Data
Big Data se referă la utilizarea de noi instrumente tehnologice pentru a gestiona date care anterior nu puteau fi gestionate cu instrumentele existente. Abilitățile IT necesare din punct de vedere big data includ abilități eficiente de rezolvare a problemelor, abilități de gestionare a datelor și înțelegerea limbajelor de programare.
19. Abilități profesionale
Pe lângă abilitățile tehnice, profesioniștii IT ar trebui să dețină și abilități profesionale care să îi ajute să comunice cu colegii și să se adapteze în organizație. Adaptabilitatea, empatia, munca în echipă, comunicarea și ascultarea activă sunt la fel de importante pentru angajatori ca și competențele tehnice.
20. Managementul de proiect
Abilitățile de management de proiect pot îmbunătăți performanțele oricărui specialist, indiferent de dimensiunea proiectelor gestionate. Înțelegerea metodologiilor de management și a ciclului de viață a proiectului cresc șansele de reușită și eficiența.
21. Automatizarea
Automatizarea crește eficiența, care este exact factorul de care au nevoie multe companii. Profesioniștii IT pot implementa automatizarea la fiecare nivel și în fiecare activitate, de la help desk la securitatea cibernetică.
22. Business skills
În calitate de profesionist IT, cu cât înțelegi mai bine cum funcționează organizația ta, care sunt prioritățile și obiectivele de afaceri și cu ce provocări se confruntă angajații și utilizatorii finali, cu atât mai ușor poți recomanda soluții.
Îți dorești să le oferi angajaților din echipa IT ocazia de a deprinde abilitățile necesare în 2023? Bittnet Training îți este alături cu cea mai bogată și completă programă de cursuri IT, de la vendori de top din domeniu.